dnes je 20.4.2024

Input:

Provize u stravenek a daňové náklady

13.5.2014, Zdroj: Verlag DashöferDoba čtení: 2 minuty

Nejvyšší správní soud rozhodoval v případě, kdy byla podle zákona o daních z příjmů rozdělena na část nedaňovou a daňově znatelnou pouze nominální hodnota stravenky. Provize byla uplatněna jako daňový náklad celá.

Zákon o daních z příjmů umožňuje plnou daňovou uznatelnost příspěvku zaměstnavatele na provoz vlastního stravovacího zařízení pouze u klasického závodního stravování s tím, že je vyloučena pouze hodnota potravin.

U všech ostatních forem závodního stravování je stanoven nákladový limit (55 %), který se uplatní i při zajišťování závodního stravování prostřednictvím stravenek, neboť je to považováno za závodní stravování zajišťované prostřednictvím jiných subjektů. Co se rozumí cenou jídla při zajišťování stravování prostřednictvím stravenek, zákon neříká. Podle pokynu D-300 ministerstva financí (a obdobně GFŘ D-6 jen je místo poplatku za zprostředkování jejího prodeje uvedeno poplatku za zprostředkování jejího nákupu) je jí hodnota stravenky včetně poplatku za zprostředkování jejího prodeje. Tento pokyn není právním předpisem. Není však nad rámec zákona o daních z příjmů.

Poplatník rozdělil podle zákona o daních z příjmů hodnotu stravenky na 55 % daňově

Nahrávám...
Nahrávám...